Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

5.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Szybkie w przygotowaniu, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, dobrze przyprawioną masą mięsną. To świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Pokrojona roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej także na zimno.

Składniki:

Składniki:

filet z indyka 850 g
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 5 łyżeczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Farsz:

udziec z indyka 500 g
boczek surowy 400 g
cebule 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
tymianek świeży 1 garści
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
koper włoski 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Sałatka:

groszek cukrowy 250 g
pomidory cherry 250 g
cebula czerwona 1 szt.
ząbek czosnku 2 szt.
szpinak świeży 100 g
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat 2 łyżeczka
sos sojowy jasny 1 łyżek
liście limonki 3 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem

1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.


2. Farsz:
Nasiona kopru włoskiego i kolendry uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką do mielenia. Następnie dodać przyprawy wcześniej utarte w moździerzu oraz przyprawę do mięs i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


3. Z gotowej masy mięsnej uformować 8 podłużnych kotlecików.


4. Na każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę.


5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.


6. Sałatka:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać.


7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak