Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pulpety z włoszczyzną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
masło 1 łyżka
bulion warzywny 2 szklanki
włoszczyzna mrożona 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pulpety z włoszczyzną

Mięso mielone najlepiej samemu przekładamy do miski. Cebulę białą obieramy i ścieramy do mięsa na tarce warzywnej. Czosnek ok 2 ząbki obieramy i także ścieramy. Wbijamy jajko. Jedną małą bułeczkę lub pół większej moczymy w odzie. Odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy bułkę tartą. doprawiamy sola i pieprzem - mieszamy masę. Po porządnym urobieniu wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy na nim włoszczyznę. Po ok 5 min smażenia zalewamy bulionem. Z mięsa formujemy pulpety układamy je w naczyniu żaroodpornym zalewamy włoszczyzną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min w 200 stopniach ok 20 min potem zmniejszamy do 180 .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 11.08.2013 14:47
smacznie wyglądają :)
Megg 11.08.2013 12:33
wspaniałe pulpeciki
Olga_SK 11.08.2013 09:27
Dawno nie robiłam pulpetów, a tak je lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak