Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone placuszki cypryjskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
grysik 25 dag
woda 1/5 litra
aromat pomarańczowy 1 szt
płatki migdałowe 15 dag
cukier 12 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
konfitura
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone placuszki cypryjskie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce na noc.
Krok 1 - Pieczone placuszki cypryjskie foto
2
Następnie dodać ½ litra gorącej wody, aromat, sól do smaku. Masę dokładnie wymieszać i odstawać na godzinę. Migdały i orzechy (pół na pół) drobno posiekać i wymieszać z cukrem i cynamonem. Masę grysikową podzielić na kawałki, formując małe placuszki. Następnie w placuszkach robimy wgłębienie, napełniamy mieszanką migdałową.
Krok 2 - Pieczone placuszki cypryjskie foto
3
Przykrywamy masą grysikową.
Krok 3 - Pieczone placuszki cypryjskie foto
4
Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ostudzić i podawać z domową konfiturą.
Krok 4 - Pieczone placuszki cypryjskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.11.2015 15:28
same przysmaki do zjedzenia
jasiek 28.11.2015 10:08
pomysłowo podane
Motorek 28.11.2015 08:44
fajne placuszki
Futka 28.11.2015 08:37
Świetne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak