Na początek przygotujemy rozczyn. W tym celu zagotowujemy 1/4 szklanki mleka, wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, sól, podgrzane mleko, jajko i nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki i przestanie się kleić, a następnie odstawiamy je na pół godziny, do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, a w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie do naszych pączków :) Laskę wanilii łamiemy i kruszymy w moździerzu na drobny pył. Dodajemy otrzymany proszek do mascarpone i mieszamy razem z serkiem waniliowym.
Ciasto po pół godziny powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy je na płaski placek o grubości około 2 cm, a następnie wycinamy szklanką koła. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 10 minut na złoty kolor, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Po wyjęciu z piekarnika, napełniamy za pomocą szprycy nadzieniem każdy pączek i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i zajadamy się pysznymi pączkami :) Smacznego tłustego czwartku!