Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pączki z waniliowym mascarpone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 20 gram
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2,5 szklanka
cukier 1/4 szklanka
sól 1 szczypta
masło 2 łyżka
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier puder do posypania
serek mascarpone 250 gram
serek waniliowy 1/2 opakowanie
laska wanilii 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z waniliowym mascarpone

Na początek przygotujemy rozczyn. W tym celu zagotowujemy 1/4 szklanki mleka, wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, sól, podgrzane mleko, jajko i nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki i przestanie się kleić, a następnie odstawiamy je na pół godziny, do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, a w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie do naszych pączków :) Laskę wanilii łamiemy i kruszymy w moździerzu na drobny pył. Dodajemy otrzymany proszek do mascarpone i mieszamy razem z serkiem waniliowym.

Ciasto po pół godziny powinno podwoić swoją objętość. Rozwałkowujemy je na płaski placek o grubości około 2 cm, a następnie wycinamy szklanką koła. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 10 minut na złoty kolor, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Po wyjęciu z piekarnika, napełniamy za pomocą szprycy nadzieniem każdy pączek i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec posypujemy z wierzchu cukrem pudrem i zajadamy się pysznymi pączkami :) Smacznego tłustego czwartku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 05.02.2016 10:26
pyszne pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak