Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone krewetki z pomidorami i grappą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szalotka 3 szt
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
oregano 2 łyżki
pomidory w puszce 2 puszki pokrojonych
cukier brązowy 1 łyżka
wino białe wytrawne 250 ml
grappa 2 łyżki
sól i pieprz d/s
krewetki 400 g
parmezan starty 250 g
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone krewetki z pomidorami i grappą

Szalotkę obrać i pokroić w krążki, czosnek obrać i rozgnieść. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić szalotki z rozgniecionym czosnkiem. Piekarnik rozgrzać to temp. 180 stopni.
Przełożyć pomidory do garnka dosypać oregano zamieszać i zagotować. Wymieszać białe wino z cukrem i dodać do sosu z cebulą i z czosnkiem, zagotować. Wlać grappę, doprawić solą i pieprzem.
Krewetki obrać, zdjąć pancerz i wyrzucić, umyć , osuszyć i razem z sosem włożyć do nasmarowanej masłem formy do zapiekania. Posypać parmezanem i piec w piekarniku 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak