Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kotlety mielone
Mielone pieczone to świetna alternatywa dla smażonych, gdy chcesz uniknąć dodatkowej ilości oleju. Wtedy gotowe przygotowane kotlety wystarczy przełożyć do naczynia do pieczenia i zapiekać całość w piekarniku aż mięso nie będzie surowe wewnątrz.
Mielone pieczone w piekarniku można najpierw podpiec na patelni a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Wszystko zależy od tego na jakim efekcie Wam finalnie zależy.
Gdy chcę, aby kotlety były ładnie zarumienione - najpierw je podsmażam, a później wkładam do dopieczenia do piekarnika.
Mięso mielone wrzucamy do miski, do niego dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Formujemy kotleciki i faszerujemy je kosteczkami sera żółtego.
Gdy kotleciki są już gotowe wkładamy je do piekarnika lub smażymy na patelni.
Ja piekłam w "Halogen oven" w temperaturze ok. 150 st. przez 20 min.
Dodatkami były: kasza jaglana oraz sałata lodowa z pomidorem, czerwoną cebulą, jajkiem i dressingiem