Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 250 ml
masło 3 łyżka
mąka 2 łyżeczki
wanilia 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżki
laska cynamonu 2 sztuki
miód 2 łyzeczki
kardamon 6 ziarenek
rodzynki 10 sztuk
jabłka 2 lobo

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem

Wydrąż z jabłek gniazda nasienne ale nie przecinaj ich na wylot. Faszeruj jabłka rozgniecionym kardamonem, łyżką miodu i kilkoma rodzynkami, włóż patyk z cynamonu.
Zawiń w papier do pieczenia i zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach.

Przygotuj sos beszamel:
Masło rozpuść i dodaj mąkę. Kiedy się połączą zacznij wlewać mleko i szybko mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i cukier. Zdejmij z ognia. Gęsty sos przelej do sosjerki. Podawaj gorące jabłka prosto z piekarnika ale i zimne z ciepłym sosem smakują bosko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 30.09.2013 22:28
tak dawno nie jadłam pieczonych jabłek - narobiłam sobie ochoty na nie - pycha
ana1 30.09.2013 21:56
Pieczone jabłko kojarzy mi się z domem rodzinnym. PYSZNE!
iwi 30.09.2013 21:46
Super jabłuszka
Renata9 30.09.2013 21:27
pyszne pieczone jabłuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak