Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 g
bakłażan 3 szt
cebula czerwona 2 szt
ząbki czosnku 3 szt
pomidory w puszce 1 szt
pomidorki koktajlowe 300 g
oliwa 2 łyżki
cebula biała 1 szt
anchois 100 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kapary całe Smak 1 łyżeczka
oliwki czarne Smak 10-12 szt
pomidory suszone Smak 6 szt
bazylia świeża 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Kroki postępowania

1
Ciecierzyce przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy ciecierzycę i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją kolejny raz zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotujemy pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki – będzie znacznie szybciej.
Krok 1 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois foto
2
Bakłażany kroimy w plasterki. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy folią aluminiową, którą smarujemy oliwą z oliwek. Na foli układamy plasterki bakłażana, które również smarujemy oliwą i posypujemy solą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
Upieczone bakłażany odkładamy na bok.
Krok 2 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois foto
3
W garnku rozgrzewamy oliwę. Czerwoną i białą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy. Jak cebula ładnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pomidory z puszki. Zmniejszamy palnik i wsypujemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie do ciecierzycy dodajemy upieczone plasterki bakłażana i pomidorki koktajlowe. Dusimy kilka minut i dodajemy anchois, kapary i czarne oliwki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.
Krok 3 - Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 21.04.2015 08:42
Propozycja wygląda nieziemsko smacznie! Danie pyszne, zdrowe i kolorowe :)
Seba 21.04.2015 08:23
fajny przepis
Pani Domu 21.04.2015 08:12
musi być bardzo smaczne
Malinka 21.04.2015 08:07
Bardzo apetyczna propozycja i pięknie zaprezentowana!
Maridka19 21.04.2015 08:00
Ciekawy pomysł na danie :)
Ola1984 21.04.2015 07:15
Fantastyczne danie :) Przepiękne zdjęcia.
Iwusia 20.04.2015 22:59
smaczne, ładne kolorowe danie
marcia7 20.04.2015 22:38
ciekawe połączenie smaków
Katarzyna59 20.04.2015 22:36
fantastyczne danie
cooked 20.04.2015 22:00
kolorowo i smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak