Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z karmelizowaną cebulą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

Grill przyprawa pikantna Prymat 2 opakowania
szynka 1,5 kg
olej rzepakowy 1/2 szklanki

Karmelizowana cebula

cebula czerwona 4 sztuki
cukier 2 łyżki
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
sól i pieprz do smaku

Porada

Szynkę również można dać na grill.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z karmelizowaną cebulą

Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1cm.Przyprawę mieszamy z olejem i nacieramy mięso.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki a jeśli mamy więcej czasu to na całą noc.Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę.Po chwili dodajemy masło i smażymy cebulę aż zmięknie.Dodajemy cukier i podsmażamy aż się rozpuści.Dolewamy wodę i ocet,smażymy aż płyn odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 stopni.Pieczemy mięso około 1,5 godziny.Po godzinie pieczenia dodajemy karmelizowaną cebulę.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 29.08.2016 13:40
uwielbiam karmelizowaną czerwoną cebulę,w połaczeniu z szynka musi być pyszne
KORAL 29.08.2016 11:07
Super, najbardziej lubię karmelizowaną cebulkę :)
jagoda5913 28.08.2016 22:42
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak