Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka na kanapki
Szynka wieprzowa, domowej roboty to pyszny dodatek do kanapek. Bardzo ważne jest w przepisie marynowanie mięsa w przyprawach. Tu kompozycja przypraw idealna do szynki wieprzowej: majeranek, papryka słodka, sól, chili w płatkach i czosnek suszony. Mięso wieprzowe w przyprawach musi spoczywać minimum 12 godzin. Potem pieczenie - najpierw pod, a potem bez przykrycia.
1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Przyprawy (majeranek, sól, czosnek suszony, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy.
3. Długim nożem nacinamy pionowe dziurki w mięsie i umieszczamy w nich pokrojone kawałeczki czosnku. Zamarynowane mięso odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki.
4. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175 stopniach przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne 30 minut bez.
5. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy aż delikatnie przestygnie.