Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam.

Składniki:

Składniki:

polędwica z dorsza 600 gramów
szparagi zielone 1 pęczek
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 3,2% 300 mililitrów
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają. Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy sos:

Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.

Całość zapiekamy 35 minut w 180°C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak