Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś z gęsi

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie.

Składniki:

Składniki:

pierś z gęsi 1 sztuka
olej 100 mililitrów
cydr 2 litry
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
jabłka 2 sztuki
szalotka 6 sztuk
czosnek 1 główka

Porada

W przepisie użyliśmy cydru miodowego i miodu nawłociowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z gęsi

Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.

Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.

Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.

Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak