Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc.
Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż będzie miękka. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca.
Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym
na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie.
Smacznego :)