Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg
pieczarki 600 g
cebula 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
ziemniaki 6 szt
koper świeży 1/2 pęczka
natka pietruszki 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
rozmaryn świeży 2 gałązki
tymianek 5 gałązek
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
sól i pieprz
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami

Kaczkę umyć i oczyścić i zaszyć od strony kupra. Czosnek przecisnąć przez praskę, z gałązek obrać listki rozmarynu i tymianku i drobno je pokroić. Czosnek wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim i natrzeć tym kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dorzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż się zrumienią. Pietruszkę, koperek i szczypior dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami.Tak przygotowanym farszem napełnić kaczkę, a następnie zaszyć ją od strony szyi. Kaczkę piec przez 2 i 1/2 godz w 180 st bez termoobiegu. Godzinę przed końcem pieczenia dodać pokrojone w ćwiartki i posolone ziemniaki. (Aby się zrumieniły polać je tłuszczem wytopionym z kaczki). Piekarnik przełączyć na funkcję grilla i piec tak do końca czasu pieczenia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 09.09.2016 11:06
pięknie upieczona ta kaczuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak