Przepis i sposób przygotowania na: pieczona cukinia nadziewana soją
Soję namoczyć przez noc (12h), ziarna opłukać , przesypać do blendera i zalać 2 szklankami zimnej wody. Miksować parę minut. Taką papkę należy ugotować w dużym garnku około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia, dodać jogurt, wymieszać dokładnie. Odstawić na min 24 godziny w temperaturze pokojowej (nie do lodówki).
Po tym czasie soję doprawić solą pieprzem, kurkumą kuminem i majerankiem. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor i dodać do soi. Zagęścić mąką pszenną, dokładnie mieszając.
Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. W zagłębienia nałożyć masę sojową, ozdobić połówkami pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem lub pokrojonym w paski i wstawić na kolejne 20 minut. Smakuje podana z keczupem. Smacznego.