Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona ciecierzyca po indyjsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 200 g
olej rzepakowy 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat ok. 1/3 łyżeczki
oregano ok.1/2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat ok. 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat ok.1/2 łyżeczki
chili Prymat szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat ok.1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ciecierzyca po indyjsku

Ciecierzycę moczymy w wodzie ok. 15 godzin, odlewamy i gotujemy w nowej osolonej wodzie 35 minut. Ugotowaną przelewamy przez sitko i osuszamy. Ostudzoną ciecierzycę na sitku posypujemy mieszanką przypraw, mieszamy dokładnie.
Na rozgrzaną grubą patelnię wlewamy olej i równomiernie rozkładamy ciecierzycę.
Przez pierwsze 15 minut smażymy na niewielkim ogniu, potem zwiększamy ogień i smażymy jeszcze ok. 15 -25 minut, często mieszając.
My wolimy te mniej podsmażone, z zewnątrz chrupiące a w środku lekko miękkie. Jak widać na zdjęciu, zostały tylko te mocniej przypieczone.:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.10.2016 10:45
Też bym z chęcią pochrupała taką ciecierzycę :)
KORAL 20.10.2016 10:13
Dziękuję. Beatris tylko nie przepiecz, bo wtedy jest co prawda chrupiąca ale twarda :)
Beatris 20.10.2016 08:56
Taka ciecierzyca "chodzi" za mną już od dawna. Muszę w końcu się za nią zabrać, bo wygląda smakowicie, mniam :)
norweska20 19.10.2016 23:17
smakowity pomysł
Renata9 19.10.2016 23:08
Fajna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak