Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z grzybkiem
Wymieszać powstałą „ mielonkę” z jajkami i przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką oraz czubricą a potem wyrobić jednolitą masę.
Ugotować lub upiec buraczki.
Pieczarki obrać i lekko obsmażyć na oleju( nie kroić). Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy mięso jest już wyrobione podzielić go na trzy części. Jedną wymieszać z utartymi buraczkami.
Natłuścić formę i wyłożyć na spodzie kromkami chleba tostowego. Następnie na chlebie rozłożyć warstwę mięsa z buraczkami a na warstwie z buraczkami warstwę zwykłą. W warstwę zwykłą powciskać grzybki i przykryć wszytko pozostałym mięsem- lekko docisnąć.
Piec w temperaturze 200 stopni około godziny. Można podawać na zimno lub na ciepło np.: z sosem pieczarkowym.