Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomidorwym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500-600 g
bułka czerstwa 1 duża
jaja 5 szt
cebula 1 szt
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 4 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
bazylia świeża 5 listków
mąka 1-2 łyżki
woda 200-300 ml
sól
pieprz
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomidorwym

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy zmieloną cebulę, wbijamy jajko, dodajemy, sól, pieprz oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Wyrabiamy dodając bułkę tartą. Uzyskujemy lepką konsystencję mięsa. Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo. Foremkę do pieczenia pasztetu uzupełniamy w 1/3 objętości mięsem, układamy obrane ugotowane na twardo jajka i uzupełniamy pozostałym mięsem. Formujemy przy pomocy namoczonej łyżki by wierzch był równy., posypujemy przyprawą do wieprzowiny, przykrywamy folią aluminiową i przemy około godziny w 200 stopniach. Teraz przygotowujemy sos, do malaksera przekładamy pomidory, dodajemy mąke oraz wodę i rozdrabniamy mieszając, przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Kiedy pieczeń jest już upieczona wyciągamy z foremki i kroimy plastry, podsmażamy na maśle, zalewamy sosem i dusimy przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.10.2013 11:21
smaczna pieczeń
w mojej kuchni 20.10.2013 16:53
lubie tak mielone zrobione
Agata
Agata 20.10.2013 14:08
fajny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak