Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń Babci z nadzieniem porowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pory 60 dag
masło 1 łyżka
ser topiony 10 dag
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
mleko 100 ml
cebula 1
ząbki czosnku 2
mięso mielone 60 dag
jajko 1
musztarda 1 łyżka
oregano świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń Babci z nadzieniem porowym

Kroki postępowania

1
Pory myjemy, kroimy w cienkie talarki i dusimy do miękkości na łyżce masła. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z serkiem topionym i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
2
Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Krok 2 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
3
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Krok 3 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
4
W misce mieszamy mięso mielone, dodajemy cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, musztardę. Mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
5
Foremkę do keksówki wykładamy folią aluminiową.
Krok 5 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
6
Część mięsa ok 2/3 wykładamy do foremki i ugniatamy. Wykładamy również boki.
Krok 6 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
7
Napełniamy farszem porowym. Wygładzamy.
Krok 7 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto
8
Przykrywamy resztą mięsa i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy godzinę 180 st. w połowie pieczenia przykrywamy folią.
Krok 8 - Pieczeń Babci z nadzieniem porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.05.2014 20:18
Warto spróbować :-)
stef 12.05.2014 15:10
Pieczeń Babci jest super.
Zdzisław 12.05.2014 12:52
dla mnie to smaczne danie
dodi 12.05.2014 12:26
ale apetycznie wyglada
Bernadeta1 12.05.2014 11:37
moje smaki takie mięsko
mysza75 12.05.2014 11:18
coś dla mnie, por uwielbiam
pestka 12.05.2014 10:27
fajny pomysł na smaczny obiad
brioszka 12.05.2014 10:07
super pieczeń! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak