Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z pokrzywy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młoda pokrzywa 280 g
orzechy nerkowca 120 g
ser owczy 100 g (wędzony)
oliwa 300 ml
czosnek 4 - 5 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
ksylitol 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z pokrzywy

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe pesto z wiosennej pokrzywy :)

PRZYGOTOWANIE:

Listki pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej, a później w zimnej wodzie, a następnie dokładnie je osuszamy.
Krok 1 - Pesto z pokrzywy foto
2
Orzechy nerkowca prażymy delikatnie na patelni i studzimy.

Ostudzone orzechy rozbijamy w moździerzu.
Krok 2 - Pesto z pokrzywy foto
3
Twardy ser owczy (u mnie wędzony) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3 - Pesto z pokrzywy foto
4
Liście pokrzywy siekamy, przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy około 250 ml oliwy z oliwek, dodajemy czosnek i miksujemy do odpowiedniego rozdrobnienia zieleniny i czosnku.
Krok 4 - Pesto z pokrzywy foto
5
Na koniec dodajemy rozbite w moździerzu nerkowce, starty ser owczy, pozostałą część oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy lub jeszcze przez chwilę miksujemy. Całość doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu).
Krok 5 - Pesto z pokrzywy foto
6
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce.

* z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiczki.

Pesto z pokrzywy świetnie komponuje się z makaronem.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Pesto z pokrzywy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.05.2015 14:44
ciekawy przepis dla odważnych:)
Mniam 01.05.2015 12:29
Bardzo ciekawa jestem smaku tego parzącego chwastu. Do tej pory niepożądane i niszczone, a to takie skarby witaminowe. Z chęcią bym spróbowała :)
norweska20 01.05.2015 09:39
może kiedyś się skusze :)ale propozycja oryginalna
Futka 01.05.2015 08:51
Dziękuję i zachęcam do spróbowania takiego połączenia. Pokrzywa to nie tylko chwast, ale także świetny sposób na dostarczenie witamin, dużej dawki żelaza i możliwości pozbycia się nadmiaru wody i kwasu moczowego z organizmu :) Smak jest dość oryginalny, ale warto choć raz skosztować :D
W poszukiwaniu inspiracji 30.04.2015 22:37
Ciekawy pomysł.
Anna69 30.04.2015 21:48
Do tej pory pokrzywa kojarzyła mi się z szamponem do włosów a tu taka niespodzianka
Kolorowa 30.04.2015 20:33
świetny przepis ;)
Ola1984 30.04.2015 18:21
Jako miłośniczka pesto, napiszę tylko - zjadłabym sporą porcję :) Mniam!
Justi2401 30.04.2015 17:52
Ale zielono, wygląda świetnie. Przymierzam się do spróbowania pokrzywy ;)
Maridka19 30.04.2015 17:15
Wygląda bardzo apetycznie .. Ciekawi mnie smak bardzo tego pesto
dollce 30.04.2015 16:51
ciekawa propozycja
Stenka 30.04.2015 16:41
ciekawy przepis
Jadwiga/Jaga85 30.04.2015 15:19
Ciekawa propozycja!
Ania321 30.04.2015 15:18
ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
Renata9 30.04.2015 15:15
Ciekawe pesto, nigdy takiego nie jadłam
barbara11561 30.04.2015 15:03
świetny pomysł
Kasnaj 30.04.2015 14:57
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak