Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne
szpinak świeży 150 g
ser feta 1/2 op.
pomidor 1 duży
cebula 1
ząbki czosnku 5
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

Porada

Można też wymieszać wszystko razem w garnku i tak podawać.

Przepis i sposób przygotowania na: Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem

Kroki postępowania

1
Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak.
Krok 1 - Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem foto
2
Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty.
Krok 2 - Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem foto
3
Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem.
Krok 3 - Penne ze szpinakiem, fetą i pomidorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.01.2015 08:07
Świetna potrawa
Seba 31.12.2014 17:59
musi być smaczne
Ola1984 21.10.2014 08:06
Dobry pomysł na obiad na szybko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak