Przepis i sposób przygotowania na: Pęczotto z dynią i borowikami
Następnie borowiki w wodzie z moczenia zagotowujemy. Odsączamy, ale zachowujemy wodę spod moczenia.
Na patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i borowiki i smażymy ok. 1 minuty.
Do cebuli z borowikami wsypujemy pęczak i przesmażamy ok. 2 minut.
Wlewamy ok. 1 szkl. bulionu i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn, mieszając co jakiś czas.
Następną porcję płynu (wodę spod moczenia grzybów) wlewamy dopiero jak kasza wchłonie poprzednią porcję.
Wlewamy ostatnią porcję bulionu.
Dynię kroimy w kostkę, przesmażamy chwilę na 1 łyżce masła i dodajemy do pęczotta.
Całość chwilę gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn a dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana, kasza powinna być lekko al dente.
Na koniec gotowania dodajemy resztę masła, listki świeżego tymianku i doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i ewentualnie solą.
Smacznego!