Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlišovský řízek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety

karkówka 400 g
jajko 1 sztuka
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
smalec
sól do smaku

kapusta

kapusta kiszona 500 g
cebula 2 sztuki
ziemniaki 1 sztuka
kminek Prymat 2 łyżki
cukier 1 łyżka
ocet 1 łyżka
olej 4 łyżki
sól do smaku

Porada

Pavlišovský řízek jest potrawą typową dla regionu Kladského pomezí. Podajemy go zawsze z houskovym knedlikem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlišovský řízek

Mięso kroimy na cztery równej wielkości kotlety i lekko rozbijamy. Każdy kotlet posypujemy kminkiem i solą, następnie panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na smalcu na złoty kolor.

Kiszoną kapustę odciskamy i odstawiamy na 20 minut na durszlaku, aby odciekła. Następnie przekładamy do garnka, podlewamy lekko wodą, dodajemy kminek i dusimy aż lekko zmięknie. W międzyczasie na tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce. Do kapusty dodajemy cebulę, ziemniaka i mąkę. Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec doprawiamy kapustę octem, cukrem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.01.2017 16:52
Myślę,że warto spróbować zrobić
Kejti 01.10.2014 08:45
Mniam,chętnie się skuszę na taki obiadek :-)
Klausia 26.09.2014 15:27
intrygujące
bhb8 25.08.2014 13:23
wygląda smakowicie
marcia7 25.08.2014 12:43
bardzo ciekawe
IlonaAlbertos 25.08.2014 11:48
Apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak