Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z sarniny

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dziczyzna 1 kilogram
wieprzowina 200 gramów
słonina 200 gramów
cebula 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
jajko 3 sztuki
bułka 1 sztuka
bulion warzywny 200 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Polecany rodzaj dziczyzny - łopatka z sarny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z sarniny

Łopatkę z sarny, wieprzowinę oraz słoninę pokroić na kawałki i obsmażyć. Po chwili dołożyć pokrojoną cebulę i smażyć jeszcze razem.

Podlać bulionem i dodać: pietruszkę, marchewkę oraz przyprawy - dusić do miękkości.

Bułkę namoczyć w wodzie zmielić razem z mięsem i warzywami przez maszynkę 2-3 razy.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać.

Foremki do pasztetu wyłożyć paskami boczku lub słoniny następnie wypełnić je masą mięsną, wierzch przykryć pergaminem lub folią aluminiową.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 23.02.2015 00:06
chętnie bym spróbowała
MałaMi89 06.02.2015 22:31
Jadłam! Nie wiem czy dokładnie taki, bo nie mam przepisu :) ale był pyszny! Mięso z sarny (w ogóle dziczyzny) jest pyszne!
Kolorowa 06.02.2015 19:27
uwielbiam dziczyznę ;)
Mama niejadka 06.02.2015 19:10
Musi być pyszny
IZABELA29 06.02.2015 18:39
takiego nie jadłam ,musi byc pyszny
Gracer 06.02.2015 18:26
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak