Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 0,5 kg
Boczek wieprzowy 200 gram
wątróbka drobiowa 200 gram
bułka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
jajko 2 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
woda 2 litry
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z królika

Mięso z królika należy poporcjować i obsypać solą. Boczek pokroić w kostkę. Do garnka łożyć mięso z królika i boczek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, po zagotowaniu zbieramy burzyny i dodajemy, obraną cebulę. Dusimy przez 45 minut, następnie wkładamy do garnka wątróbkę i dusimy jeszcze 10 min. Po wystygnięciu mięsa, oddzielamy je od kości, następnie wszystko mielimy przez maszynkę. Namaczamy bułkę, odciskamy z wody i również mielimy. Do gotowej masy dodajemy jajka, majeranek, pieprz, paprykę i sól. Wszystko mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę. Pieczemy w piekarniku około 50 min w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.01.2017 13:01
na pewno jest pyszny
Ola 29.07.2022 09:18
Na pewno nie
dodi 22.01.2017 11:22
uwielbiam taki pasztacik
jagoda5913 22.01.2017 00:15
pięknie wygląda
mirosława4 21.01.2017 21:53
APETYCZNY !
Ola1984 21.01.2017 21:41
Pyszny, domowy pasztet :)
Marta1986 21.01.2017 21:03
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak