Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet domowy z akcentem śliwkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1/2 kg
włoszczyzna
Gałka muszkatołowa cała Prymat
śliwki suszone
bułka czerstwa
cebula
sól
jajko 2
indyk 1 kg
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet domowy z akcentem śliwkowym

Cebule zeszklić na patelni z odrobiną oleju, wrzucić wątróbkę drobiową i poddusić ok. 10 minut. Ostudzić i zmielić DWA RAZY.

Mięso z udźca razem z włoszczyzną ugotować w niewielkiej ilości wody, ostudzić wszystko, dodać zmoczonej czerstwej bułki i zmielić wszystko DWA RAZY. Dodać zmieloną wątróbkę. Wbić dwa surowe jajka, zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej ,doprawić solą i pieprzem.

Dodać 4 łyżki wywaru, w której gotował się udziec. Wypełniasz gotową masą połowę keksówki, układasz na nich śliwki i przykrywasz drugą wartswą masy.

Posmarować wierch jajkiem, żeby zrobiła się skórka :) Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 29.03.2014 17:40
Uwielbiam pasztet ze śliwką :)Przepyszny!!!
Klausia 26.02.2014 10:33
prezentuje się naprawdę super :)
adelajda 22.06.2013 07:10
domowy jest najlepszy
czekoladka_m 18.06.2013 17:38
Mmm, nie ma nic lepszego niż taki domowy pasztet:)
beniaminek 31.03.2013 22:38
fajne danie
Joanna46 31.03.2013 21:57
Takie są najlepsze bynajmniej wiesz co jesz.
Konczi 31.03.2013 18:53
domowe pasztety najlepsze
Pyszota 31.03.2013 18:48
świetny pasztet
edzik 31.03.2013 18:18
pyszny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak