Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
masło 125 gram (roztopione)
cukier 2 łyżki
mleko 1/2 szkl.
jaja 3 szt.
drożdże świeże 40 gram
sól 1 szczypta

FARSZ

kapusta kiszona 2 duże garści
pieczarki 250 gram
cebula 1 szt.
sól i pieprz wg. gustu do smaku
olej 1 1/2 łyżki

DODATKOWO

żółtko jajek 1 szt.
mleko 1 łyżka

Porada

Połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

1. Przygotować rozczyn: Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
2. Farsz: Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy. Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 28.05.2015 21:12
bardzo je lubię
pajbek 28.05.2015 20:32
Dla mnie pycha :-)
patryska76 28.05.2015 18:11
uwielbiam z czerwonym barszczykiem! ;-)
cukiereczek 28.05.2015 18:07
uwielbiam takie przekąski
RenataZ-et 28.05.2015 18:02
pyszna jest taka przekąska, idealna do czerwonego barszczu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak