Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z farszem z udek
Mięso wypłukać, przełożyć do rondla, dodać marchew, cebulę, ziele, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Wystudzić, obrać mięso i przekręcić dwa razy przez maszynkę wraz z marchewką i cebulą.
Do mięsa dodać jajko i szałwię do smaku.
Wyrobić farsz, jeśli jest bardzo suchy można dodać troszkę wywaru z gotowania udek.
Przygotować ciasto.
W śmietanie rozrobić drożdże. Mąkę przesiać, dodać jajka, margarynę oraz drożdże i szczyptę soli. Wyrobić energicznie ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować.
Na jednym brzegu ciasta ułożyć farsz, zawinąć ciastem dociskając brzegi. Nożem odciąć nadmiar ciasta. Pociąć ciasto z farszem na paszteciki.
Podobnie postąpić z resztą ciasta i farszu.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.