Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z farszem z udek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak - udka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 sztuki
sól i pieprz do smaku
jajko 3 sztuki
drożdże 5 dag
margaryna 25 dag
śmiatana 100 ml
mąka 40 dag
szałwia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z farszem z udek

Cebulę, marchew obrać.
Mięso wypłukać, przełożyć do rondla, dodać marchew, cebulę, ziele, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i gotować na małym ogniu około 40 minut.
Wystudzić, obrać mięso i przekręcić dwa razy przez maszynkę wraz z marchewką i cebulą.
Do mięsa dodać jajko i szałwię do smaku.
Wyrobić farsz, jeśli jest bardzo suchy można dodać troszkę wywaru z gotowania udek.
Przygotować ciasto.
W śmietanie rozrobić drożdże. Mąkę przesiać, dodać jajka, margarynę oraz drożdże i szczyptę soli. Wyrobić energicznie ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować.
Na jednym brzegu ciasta ułożyć farsz, zawinąć ciastem dociskając brzegi. Nożem odciąć nadmiar ciasta. Pociąć ciasto z farszem na paszteciki.
Podobnie postąpić z resztą ciasta i farszu.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 03.01.2014 07:24
chętnie bym się dołączył
Babciagramolka 07.11.2013 10:33
Poproszę zapakować kilka ( albo kilkanaście ) i podesłać na wynoś :) -- pysznie wyglądają
ssylwiaa 06.11.2013 16:22
smakowite paszteciki ;)
Kasia35 06.11.2013 07:33
ale pyszności :)
babajaga1969 06.11.2013 00:04
robię podobne, są pyszne
Małgorzata106 05.11.2013 20:16
super smaczne, polecam
Małgorzata9 05.11.2013 20:14
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak