Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki drożdżowe z kapusta i pieczarkami
Kroki postępowania
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży
Farsz:
60 dag kapusty kiszonej
4 duże pieczarki
duża cebula
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do dań z kapusty
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania
kminek i mak do posypania
Farsz najlepiej przygotować wcześniej: Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i zagotować. Przecedzić, zalać świeżą wodą (nie więcej niż poziom kapusty- woda powinna odparować podczas gotowania), dodać przyprawy i ugotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Kapustę wymieszać z pieczarkami, ostudzić.