Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką i tahini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szkl
woda 2 szkl
marchewka 3 duże szt
tahini pasta sezamowa 2 łyżeczki
chili płatki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
sok z cytryny odrobina
ziarna sezamu do posypania

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/08/pasta-z-czerwonej-soczewicy-z-marchewka.html

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z czerwonej soczewicy z marchewką i tahini

1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

2. Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy w blenderze.

3. Wystudzoną soczewicę mielimy, dodajemy marchewkę, tahini, płatki chilli, kmin rzymski, sól, pieprz i sok z cytryny. Pastę przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 19.08.2015 20:39
fajna pasta
cukiereczek 19.08.2015 19:42
wyjątkowy przepis
Stenka 19.08.2015 19:41
ciekawy przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 19.08.2015 18:23
super danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak