Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z bobu

5.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna pasta z bobu. Będzie idealna do kanapek, wrapów, tortilli... Dania do zrobienia latem, kiedy dostępny jest świeży bób.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Na pastę:

bób 300 gramów
woda 2 litry
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
czosnek pieczony 2 ząbki
natka pietruszki 5 gramów
orzechy włoskie 25 gramów
skórka z pomarańczy z 1/4 owocu
parmezan 25 gramów
cukier brązowy 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/8 owocu
oliwa 25 mililitrów
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Do ozdoby:

orzechy włoskie
mięta
lawenda
bób
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z bobu

Do gotującej się wody wsyp sodę i wrzuć bób, gotuj 15 minut, po czym wyjmij bób i przełóż do wody z lodem i obierz.

Obrany bób przełóż do miski, dodaj czosnek, pietruszkę, orzechy, skórkę z pomarańczy, parmezan, cukier, oliwę, kolendrę, kmin, sok z cytryny oraz sól. Całość zmiel na jednolitą pastę, jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, tak by pasta miała konsystencje jaką lubisz. Gotowe purée ozdabiamy orzechami, miętą, ugotowanym bobem, lawendą i polewamy oliwą. Pastę możemy podawać z chlebem, paluszkami lub krakersami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak