Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta słonecznikowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonecznik łuskany 250 g
olej słonecznikowy 3 łyżki
woda 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku 2
chrzan tarty 1 łyżka
cukier trzcinowy 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta słonecznikowa

1. Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

2. Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.

3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.07.2015 13:11
Bardzo fajna pasta
mami93 30.07.2015 09:15
super przepis :)
jola91 29.07.2015 20:54
Przepis bardzo fajny, nie jadłam jeszcze pasty ze słonecznika
Benita 29.07.2015 17:57
Fajny pomysł na pastę.
cukiereczek 29.07.2015 17:22
ciekawy przepis na smaczna pastę
Adamorek 29.07.2015 15:54
ciekawy dodatek
barbara11561 29.07.2015 15:53
Bardzo ciekawa,jeszcze takiej nie jadłam:)
Monika-twin 29.07.2015 15:42
FAJNA PASTA.
Renata9 29.07.2015 15:04
Świetna pasta :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak