Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta grecka z pieczonej papryki i sera feta

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3-4 duże
ser feta 200 g
oliwa
suszone pomidory kilka szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cytryna
koncentrat pomidorowy

Porada

Pastę można doprawić odrobiną świeżego albo suszonego oregano a także czosnkiem świeżym lub pieczonym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta grecka z pieczonej papryki i sera feta

Paprykę pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i posypać solą. Upiec do miękkości. Obrać ze skórki i dość grubo posiekać.
Ser feta rozgnieść widelcem i połączyć z papryką, pastą pomidorową i zmiksowanymi suszonymi pomidorami. Całość skropić świeżym sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i sproszkowanym chili. Dodać nieco oliwy i wymieszać.

Przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Podawać do kanapek, serów, makaronu czy mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 11.02.2016 22:26
rewelacja pasta.
Damiano
Damiano 11.02.2016 18:46
bardzo dobra musi być taka pasta
gosia561 11.02.2016 18:19
najlepsza z ciepła bagietką i białym winem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak