Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana ryżem z jarzynami i orzechami
Marchewkę, seler i korzeń pietruszki utrzeć na tarce o największych oczkach, cebulę posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju - dodać starte warzywa i dodatkowe 3-4 łyżki oleju, przesmażyć razem - podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości, a następnie zupełnie odparować.
W międzyczasie uprażyć na suchej patelni garść włoskich orzechów, lekko przestudzić i jak najdrobniej posiekać lub grubo zmielić - dodać do ryżu.
Dodać na koniec uduszone warzywa, posiekaną zieloną pietruszkę oraz listek selera - doprawić solą ziołową, mieloną kozieradką i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Farszem wypełnić oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, ustawić w szerokim garnku, podlać bulionem warzywnym, nakryć i na małym płomieniu dusić do miękkości.