Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka 4,5 szt
mięso mielone drobiowe 500 g
pieczarki 200 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczki
marchew 1 mała
pietruszka 1 mała
seler 1 bardzo mały
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ser camembert 8 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym

Kroki postępowania

1
1. Kroimy pieczarki i paprykę. Wrzucamy je na patelnie razem z mięsem mielonym.
Krok 1 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto
2
3. Drążymy papryki.
Krok 2 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto
3
4. Wydrążone papryki obsypujemy od środka ziołami prowansalskimi.
Krok 3 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto
4
5. Faszerujemy papryki mięsem mielonym z warzywami i odstawiamy je na około 30 minut do lodówki. Ja zawsze wstawiam je do lodówki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Przed pieczeniem ją zdejmuję, a papryki zalewam wcześniej przygotowanym wywarem. Tak przygotowane papryki wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 35 minut.
Krok 4 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto
5
6. 3 minuty przed końcem pieczenia układam na każdej papryce dwa plasterki camemberta.

Życzę smacznego:)
Krok 5 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto
6
2. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy wedle uznania. Podlewamy delikatnie wodą i dusimy składniki do uzyskania miękkości. W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Wlewamy do garnka około litra wody i dorzucamy do niej marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Krok 6 - Papryka faszerowana mięsem mielonym, drobiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Nowicjuszka 26.11.2014 12:16
Moja mama robi podobne papryki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak