Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczka jalapeno – marynowane plasterki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczki jalapeno 150 g
woda 250 ml
ocet jabłkowy 100 ml
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczka jalapeno – marynowane plasterki

Kroki postępowania

1
Papryczki jalapeno kroimy w plasterki grubości około 0,5 cm.
Krok 1 - Papryczka jalapeno – marynowane plasterki foto
2
Odmierzamy pożądaną ilość wody. Wsypujemy cukier oraz sól. Dodajemy również przyprawy i całość zagotowujemy.
Krok 2 - Papryczka jalapeno – marynowane plasterki foto
3
Do gotującej się zalewy wkładamy papryczki jalapeno. Gotujemy parę minut. Następnie wlewamy ocet. Ponownie gotujemy parę minut.
Krok 3 - Papryczka jalapeno – marynowane plasterki foto
4
Papryczki wraz z wrzącą zalewą przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Stawiamy do góry nogami. Tak przygotowane papryczki są gotowe do przechowania. Minimalny czas marynowania 3-4 tygodnie. UWAGA: podczas przygotowywania warto w kuchni zapewnić dobrą wentylację.
Krok 4 - Papryczka jalapeno – marynowane plasterki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.12.2013 17:31
@Niki22 Natalia głównie dodatek do kanapek i pizzy. Ale można wszędzie tam, gdzie chcemy więcej pikanterii np. zupy, gulasze, sałatki itp.
aginaa 07.12.2013 12:30
musi byc mega pikantnie :)
w mojej kuchni 07.12.2013 09:39
takie przysmaki to lubię
Niki22 06.12.2013 21:58
do czego ja dodajesz? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak