Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papierówka 2 kg
śliwki węgierki 3/4 kg
żelfix 2 opakowania
cukier 3/4 kg
sok z cytryny 2 łyżki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta...

z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka

połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować

gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając

wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty

gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce

taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 29.08.2014 20:50
Pyszności:)
pajbek 29.08.2014 20:33
Musi być pyszne
Seba 29.08.2014 18:43
Ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak