Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pan Krab

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto chlebowe

mąka pszenna 2 szkl
mąka pełnoziarnista 1 szkl
drożdże 30 g
sól 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżeczka
mleko 1 szkl
oliwa 3 łyżki

nadzienie dla kraba

pomidory bez skóry 1 szt
bazylia świeża 6 listków
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

dodatkowo

wędlina drobiowa 4 plasterki
papryka czerwona 1/4 szt
oliwki czarne 2 szt

Porada

Z tego samego ciasta robię zawsze bułki lub chleb. Jeżeli chcę coś udziwnić robię rogaliki śniadaniowe z różnym nadzieniem

Przepis i sposób przygotowania na: Pan Krab

Obie mąki łączymy z solą w dużej misce.
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z cukrem.
Wlewamy do mąki, razem z oliwą i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 godziny.

Poz tym czasie ciasto ponownie zarabiamy, wałkujemy i wycinamy trójkąty.

Na każdym układamy odrobinę pomidora bez skóry pokrojonego w kostkę i posiekane listki bazylii.
Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

Zwijamy rogalik, smarujemy lekko z wierzchu mlekiem i odstawiamy jeszcze na około 20 minut.

Pieczemy na złoty kolor- około 20 minut..

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu z papryki wycinamy szczypce i uśmiech, wędlinę zwijamy w rulony na nogi, oliwki nabijamy na wykałaczki jako oczy.

SMACZNEGO małym szKRABOM!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak