Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy z otrębami, serem i sezamem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 3/4 szklanka
otręby pszenne 1/2 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
masło 100 gram
cukier 1 łyżeczka
drożdże 5 dekagram
mleko 120 mililitr
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczka
sezam 3 łyżka
słonecznik łuskany 2 łyżka
ser gouda 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z otrębami, serem i sezamem

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 26.09.2012 10:00
pięknie wygląda
iziona 11.09.2012 21:32
To coś dla mnie
Aneta41 11.09.2012 20:26
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak