Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy Wiedźmy!!!

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
masło 230 g
cukier puder 3/4 szkl.
proszek 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
jaja 1 szt
wanilia 1/2 laski
dżem
migdały
barwnik czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy Wiedźmy!!!

Do dekoracji:
-migdały
-dżem
-barwnik spożywczy koloru czerwonego


Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.
Formować paluchy rozmiarów prawdziwych palców, pamiętając że po upieczeniu paluchy troche urosną. Na jednym końcu palucha wcisnąć posmarowany dżemem z jednej strony migdał.(Jesli kolor dżemu jest mało wyrazisty można paluchy posmarować barwnikiem).
Zrobić nacięcia nożem w miejscach, gdzie palec powinien się zginać.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok 15minut.
Studzić na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 07.04.2015 12:50
rewelacja; nie wpadłabym na coś takiego:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak