Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluchy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
olej 3 łyżki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 4 dag.
sól 0.5 łyżeczki
cukier 0.5 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna do podsypania
masło do posmarowania blachy
kminek do posypania
parówki 8 sztuk
kukurydza konserwowa 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: paluchy

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć rozpuścić w letnim mleku z cukrem.Dodać do mąki pszennej wymieszanej z solą.Dodać jajka i olej.Zagnieść ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie odchodziło od ręki.Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Następnie stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Wyciąć prostokąty (trochę dłuższe niż parówki).Położyć na środku ciasta parówkę.
Krok 1 - paluchy foto
2
Posypać kukurydzą konserwową.Skleić końce ciasta.Uformować rulon.Po wierzchu posypać kminkiem.
Krok 2 - paluchy foto
3
Blachę posmarować tłuszczem.Przełożyć paluchy.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200*C na złoty kolor.
Krok 3 - paluchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 08.06.2013 08:16
Świetny pomysł :)
adelajda 05.06.2013 15:21
lubię takie ciasto z parówką
ONY_za_kare 16.05.2013 19:32
smaczne i proste :)
pestka 02.05.2013 11:29
wspaniały deserek
pierniczkowo 23.04.2013 10:59
bardzo ładnie podany ten paluch, świetny pomysł:)
w mojej kuchni 20.04.2013 11:11
też takie lubię ale koniecznie barszczyk do picia
Alex_M 20.04.2013 10:25
bardzo lubie takie domowe :)
fotoviderek 20.04.2013 08:07
Rewelacyjne paluchy z wkładką :)
iwi 19.04.2013 21:53
Pora na paluchy,wyglądają smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak