Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 l
drożdże 5 dag
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 5 szt
cukier 1/2 łyżki
spirytus 1/2 kieliszka
cukier wanilinowy 1/2 szt
mąka 1 kg
sól szczypta
olej do smażenia
marmolada
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie

Mleko należy troszkę podgrzać. Następnie należy połączyć składniki mleko, drożdże i cukier razem. Gdy rozczyn urośnie wlać go do mąki wymieszanej z solą. Następnie żółtka, cukier waniliowy i ciepłą roztopioną margarynę dodać do tego i wyrabiać ciasto. Potem dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie robić pączki. Najlepiej wycinać koła szklanką, do środka dodawać trochę marmolady i smażyć na oleju lub smalcu z obu stron na złoty kolor. Pączki można również gotowe szprycować marmoladą. Pączki polać lukrem. Te pączusie nadziewałam również budyniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.10.2014 11:50
bardzo lubie
Iwusia 09.04.2014 23:46
wspaniale wyglądają zjadłabym i to nie jednego
gosia47-47 10.10.2013 10:24
super pączusie :D
Beatris 13.02.2013 13:09
Piękne i smakowite.
gosia56 13.02.2013 11:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak