Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z kajmakiem i polewą.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 5 łyżek
olej 2 i pół łyżki
mleko ciepłe około 1 szklanka
ocet lub spirytus 1 łyżka
mąka pszenna 50 dag

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masa kajmakowa 1 puszka 40 dag
czekolada mleczna 10 dag
olej do smażenia około 2 szklanki

Porada

Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju. Ja dodałam ocet, który jest niewyczuwalny w pączkach. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z kajmakiem i polewą.

Nie ma co ukrywać, że przy pączkach jest trochę pracy i są również czasochłonne, ale ich smak wynagrodzi nam trud. To nic, że są niezwykle kaloryczne i słodkie, raz do roku można takie zjeść. Polecam i zapraszam:)

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.

2. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

3. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet lub spirytus, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy kilka minut. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy porcję masy kajmakowej, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi i wycinamy mniejszą szklanką. Staramy się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży nam do polewy.

5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby podrosły.

6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

7. Cztery kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smarujemy nią pączki i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

8. Gotowe pączki podajemy i smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.06.2017 09:15
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 31.01.2017 10:40
Smakowite i kuszące pączki.;)
Babeczka35 30.01.2017 06:34
Dziękuję i częstuję:)
ao_12 24.01.2017 22:48
Pysznie wyglądają, poproszę o jednego :)
Patrycja33 22.01.2017 22:44
wygladaja smakowicie :)
Babeczka35 22.01.2017 19:50
Dziękuję:)
AZgotuj 22.01.2017 13:01
pyszności widzę :) ślinka ciekanie:)
Babeczka35 22.01.2017 12:45
Dziękuję:)
Ela15 22.01.2017 10:39
pyszne pączki
gosia56 22.01.2017 10:30
pyszne pączusie;)
Ewelina1991 22.01.2017 09:38
pyszne pączki
Babeczka35 22.01.2017 08:03
Dziękuję:)
Diana Rusiłowicz 22.01.2017 01:05
Jakie apetyczne :)
Franciszek 22.01.2017 00:22
super do kawy
norweska20 21.01.2017 23:10
Smakowicie się prezentują
bogusia 82 21.01.2017 22:21
wyglądają bardzo apetycznie :)
KORAL 21.01.2017 21:53
wyglądają apetycznie :)
gusia1000 21.01.2017 21:31
Bardzo dobre.
Marta1986 21.01.2017 21:05
pysznosci mniam
Bernadeta1 21.01.2017 20:19
pysznie się prezentują
edytazaw89@wp 21.01.2017 20:01
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak