Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dyniowym purée
Mąkę przesiewam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, ciepłą śmietanę, miękkie masło, rum, cukier oraz purée z dyni.
Bardzo starannie wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinam krążki, a w każdym z nich dziurkę małym kieliszkiem do likierów.
Gotowe pączki układam w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakrywam lnianą ściereczką do podrośnięcia.
Smażę je partiami w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układam na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypuję cukrem pudrem.
*rum można zastąpić spirytusem
*kieliszek o poj. 35 ml
*jeśli purée z dyni nie jest dostatecznie gęste, to konieczne będzie dosypać nieco więcej mąki
*śmietana kremówka /lekko podgrzana/