Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z bitą śmietaną

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pączki z bitą śmietaną. Jak im się nie oprzeć?

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1 kilogram
drożdże 50 gramów
mleko 300 mililitrów
żółtko jajek 6 sztuk
jajko 1 sztuka
olej 6 łyżeczek
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Do smażenia:

olej 2 szklanki

Krem:

śmietana 30% 250 mililitrów
bita śmietana w proszku 1 opakowanie

Do posypania góry:

cukier puder 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z bitą śmietaną

1. Przygotowanie ciasta:

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki mleka i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób szybko ciasto. Gdy ciasto jest za twarde dodaj trochę mleka. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj pączki i smaż na gorącym tłuszczu.

2. Przygotowanie kremu:

Kremówkę ubij na sztywno ze śmietaną w proszku.

3. Przygotowanie pączków:

Po upieczeniu pączków przetnij je na pół i wypełnij kremem. Górę posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak