Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki lekkie jak piórko

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
cukier 100 g
drożdże świeże 50 g
mleko 500 ml
żółtko jajek 6 szt
jajko 1 szt
olej 6 łyżek
sól 1/4 łyżeczki
spirytus 30 ml
skórka pomarańczowa 1,5 łyżeczki

dodatkowo

marmolada z róży 1 słoik
skórka pomarańczowa kandyzowana
olej do smażenia
lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki lekkie jak piórko

Z drożdży przygotować rozczyn.
Mąkę przesiać, dodać ciepłe mleko, oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe.
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 22.02.2018 14:28
wyglądają mega

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak