Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie

4.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
woda 200 ml
masło 60 g
olej do smażenia
lukier
cukier puder 1 szklanka
wrzątek 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie

Przepis na ok. 20 pączków
W garnku rozpuszczamy masło wraz z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień i dodajemy naraz przesianą mąkę. Szybko i dokładnie mieszamy całość łyżką, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy (im większa tym lepsza).
Ciasto nakładamy na wycięte kwadraty z papieru do pieczenia (8cm x 8 cm) poprzednio posmarowane olejem. Następnie smażymy pączki (wkładając je papierem do góry),tak aby nie dotykały dna garnka, na złoto z każdej strony. Pączki po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy. Po usmażeniu, pączki lukrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.01.2014 08:37
Bardzo pysznie wyglądają :)
Katarzyna59 18.01.2014 08:09
pyszne pączusie
EmciaPichci 17.01.2014 07:23
znane są również pod nazwą pączków wiedeńskich ;)
Maria 70 16.01.2014 23:21
Po naszemu to "gniazdka".
Małgorzata9 16.01.2014 21:54
moje ulubione
Kuchenka 16.01.2014 17:19
może zrobię, bo fajne i proste
Olga_SK 16.01.2014 16:54
Zdjęcie apetyczne :D
everay 16.01.2014 16:03
uwielbiam je:)
Laila2786 16.01.2014 13:06
super przepis
czekoladka_m 16.01.2014 12:58
Ale apetyczne:)
Barbara13 16.01.2014 12:36
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak