Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe jabłuszko z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smacznie bo wspaniałe połączenie składników. Smak smażonego jabłka pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 7 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
olejek pomarańczowy 2 krople
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 6 szt.
śliwki 6 szt.
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
cukier 0.5 szklanki

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 750 ml
cukier 0.5 szklanki
masło 1 kostka

Dodatkowo

dżem wiśniowy 200 g
cappuccino orzechowe 200 g
kolorowa posypka 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe jabłuszko z budyniem

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka oraz olejek pomarańczowy, zmiksować. Na koniec dodać suche składniki wymieszać ręcznie. Piec 25 minut w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół.


2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Śliwki również obieramy i kroimy w małą kostkę. Jabłka i śliwki Przełożyć do garnka. Dodać cukier i smażyć około 15 minut pod przykryciem, często mieszając. Na koniec ściągnąć z ognia i wsypać galaretki, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia i wylać na biszkopt. Schłodzić.


3. Masa budyniowa: W nie całej szklance mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć a następnie dodać partiami budyń. Zmiksować. Gotową masę wylać na jabłka.


4. Wyłożyć 2 część biszkoptu, posmarować dżemem i posypać cappucino i posypką czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak