Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Otrębowe racuszki z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

otręby pszenne 1/4 szklanki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
olej rzepakowy 1/2 łyżki
jajko 1
białko 1
cukier trzcinowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól do smaku
opieńki 200 g
mąka pełnoziarnista 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Otrębowe racuszki z grzybami

Grzyby leśne np. opieńki oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Odcedzamy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Otręby wsypujemy do miski.
Zalewamy jogurtem. Odstawiamy na 5 minut.
Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i oddzielone od żółtka białko.
Wsypujemy proszek do pieczenia i cukier.
Mieszamy ręcznie bądż za pomocą miksera.
Rozgrzewamy patelnie najlepiej teflonową lub ceramiczną .
Skrapiamy ja odrobiną oleju.
Kładziemy porcje masy na rozgrzany tłuszcz.
Po środku kładziemy łyżkę farszu.
Smażymy z jedenj strony, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 15.01.2014 12:27
muszę zrobić
Wacław 26.10.2012 09:48
super pomysł na racuszki :)
olkaaa 25.10.2012 07:54
ciekawa propozycja
edyta44 24.10.2012 11:19
smaczne
caralajna 22.10.2012 07:32
pyszne
ewaa 21.10.2012 19:27
wyglądają apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak