Przepis i sposób przygotowania na: Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i wlewamy do nich mleko z drożdżami.
Mieszamy aż powstanie kula ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.
Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy tworząc okrągły spód do pizzy.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco.
Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.
Możemy jeszcze lekko popieprzyć.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.
Smacznego :)